Slika je simbolična (foto: Bobo).
Ljubljanainfo
Pet, 1.12.2023 07:00
Prav dosti jim ne morejo, če jih ne dobijo na »kraju zločina«.

Izterjava kazni v primerih kršitev tujih državljanov. Sprememba zgolj domače zakonodaje ne zadostuje. 

Za vodenje postopkov o prekrških je namreč treba pridobiti podatke o lastništvu v tujini registriranih vozil, ki poteka preko sistema EUCARIS.

Vendar pa Direktiva (EU) 2015/413 Evropskega parlamenta in Sveta o lažji čezmejni izmenjavi informacij o prometnih prekrških, povezanih z varnostjo v cestnem prometu, predvideva uporabo tega sistema zgolj v primerih hujših prekrškov, ki se nanašajo na prekoračitev dovoljene hitrosti; neuporabe varnostnega pasu; vožnje skozi rdečo luč; vožnjo pod vplivom alkohola; vožnje pod vplivom mamil; vožnje brez zaščitne čelade; uporabe prepovedanega voznega pasu; nezakonite uporaba prenosnega telefona ali druge komunikacijske naprave med vožnjo, pri čemer mora biti predpisana globa višja od 70 evrov.

»Zgolj v naštetih primerih so tuji organi držav Evropske unije, ki so pristopile k prej navedeni Direktivi, dolžni nuditi pomoč pri izvedbi postopka o prekršku.

Iz zapisanega tako izhaja, da se v primerih nepravilnega parkiranja postopke vodi v primeru, če se kršitelj nahaja na kraju prekrška, kar omogoča izdajo plačilnega naloga,« so pojasnili na Mestni občini Ljubljana.

Starejše novice