Ljubljanainfo
Čet, 16.2.2023 16:00
Borut Pahor je na dražbi naposled prodal svojo katrco, za katero je družina Fratar odštela kar 60 tisoč evrov. Govorili smo s članom družine Fratar, ki nam je razkril, zakaj so se odločili za nakup in kakšni so njihovi načrti s katrco.

Bivši predsednik republike Borut Pahor je za svoj starodobni avtomobil Renault 4, letnik 1991, tako imenovano katro, iztržil kar 60.000 evrov, ki jih bo po napovedih namenil Inštitutu zlata pentljica in društvu Junaki 3. nadstropja.

Vozilo je za ta denar kupila družina Fratar iz Dravograda, je zapisal na Instagramu. Gre sicer za znano podjetniško družino.

»Družina Fratar iz Dravograda na Koroškem je bila pripravljena plačati 60.000 evrov za to, da jih bom lahko poklonil dvema društvoma, ki skrbita za otroke, ki se borijo z rakom,« je Pahor povedal v videoposnetku, ki ga je objavil na Instagramu.

»Ko sem katro kupil pred 20 leti od gospe, sem dal zanjo 500 evrov. Danes smo zbrali 120-kratno takratno kupnino. To je veliko denarja za dober namen,« je še poudaril Pahor.

Govorili smo z Aleksandrom Fratarjem, članom družine, ki je kupila avtomobil.

Katra bo verjetno znova romala na dražbo

Družina Fratar v Šentjanžu pri Dravogradu že več kot 40 let vodi podjetje Hygal, ki deluje na področju CNC mehanske obdelave materialov in galvanizacije.

»Za nakup smo se odločili zato, ker, hvala bogu, mi nismo nikoli rabili naših otrok voziti v bolnišnice in trepetat kak bo jutri. Sedaj pa želimo pomagati tistim, ki to res potrebujejo,« pravi Aleksander Fratar.

Kot pravi, jim veliko pomeni, da bo denar šel v dobrodelne namene. »Že v preteklosti smo veliko donirali, vendar smo vedno ostali neimenovani. Tudi sedaj smo želeli ostati neimenovani, vendar je gospod Pahor zahteval, da se mora navesti ime donatorja. Mi delamo zadeve bolj 'po tiho',« poudarja Fratar.

Za konec pa Aleksander Fratar še razkriva, da bodo kupljeno katro tudi sami najverjetneje postavili na dražbo in zbrani denar namenili za dobrodelne namene. 

Denar bo Pahor namenil v dobrodelne namene

Ponudbe je Pahor, ki se je decembra lani po dveh petletnih mandatih na čelu države poslovil s te funkcije, zbiral med 1. februarjem in včerajšnjim dnem, ko smo obeležili mednarodni dan boja proti otroškemu raku.

Izkupiček prodaje bo Pahor v celoti namenil Inštitutu zlata pentljica, otroci z rakom, ki z organizacijo različnih dogodkov širi zavest o raku pri otrocih, opozarja na težave, s katerimi se otroci med zdravljenjem in po njem srečujejo, in išče načine, kako te težave premagati ali odpraviti.

Pahor je sicer lani ob mednarodnem dnevu boja proti otroškemu raku ustanoviteljem omenjenega inštituta, Junakom 3. nadstropja, podelil tudi jabolko navdiha za ozaveščanje o raku pri otrocih in mladostnikih.

Junaki 3. nadstropja so otroci, ki se ali so se zdravili v 3. nadstropju Pediatrične klinike v Ljubljani, na oddelku, kjer se zdravijo otroci, oboleli z rakom.

Starejše novice